Fotoclub Het Derde Oog
Fotoclub Het Derde Oog

 AGENDA SEIZOEN 2018-2019

    
Zomer vakantie     
Maandag 3 september 2018 Algemene vergadering  
Zaterdag 8 september 2018 Seizoensopening Cultuurschuur Zaterdag van 13:00 tot 17:00
Maandag 10 september 2018Thema avondClubuitje Rotterdam Zie toelichting 1
Maandag 24 september 2018Thema avondMijn held Zie toelichting 2
Maandag 1 oktober 2018Thema avondSloot Zie toelichting 3
Maandag 8 oktober 2018LesavondNik filter Zie toelichting 12
Maandag 15 oktober 2018    Doe avond Medemblik verplaatst
Maandag 22 oktober 2018Thema avondVrij  
Maandag 29 oktober 2018LesavondLightroom 4 Zie toelichting 13
Maandag 12 novemberThema avondMuziek Zie toelichting 4
Maandag 26 november 2018 1e selectie Bondsfotowedstrijd Beamer
Maandag 3 decemberThema avondSpelende kinderen 
Maandag 17 december Raad het plaatje / hapje en drankjeZie toelichting 5
Kerst vakantie    
Maandag 7 januari 2019Thema avondSerie vrij 
Maandag 14 januari 2019 2e en definitieve selectie Bondsfotowedstrijd 
Maandag 21 januari 2019LesavondPhotoshop ElementsZie toelichting 14
Maandag 28 januari 2019Thema avondCompositie met verticale lijnenZie toelichting 6
Maandag 4 februari 2019Doe avondNog in te vullen 
Maandag 18 februari 2019Thema avondStad bij nachtGrote stad. Zie toelichting 7
Maandag 11 maart 2019Thema avondVrij 
Maandag 25 maart 2019Doe avondNog in te vullen 
Maandag 8 april 2019Thema avondFoto kopieZie toelichting 8
Maandag 22 april 2019 tweede Paasdag 
Maandag 29 april 2019Thema avondVrij 
Maandag 6 mei 2019Thema avondEstafette foto. Rode draadZie toelichting 9
Maandag 20 mei 2019Thema avondKoningsdagZie toelichting 10
Maandag 3 juni 2019Thema avondOut of the boxGeen jurering. Zie toelichting 11
Maandag 10 juni 2019 tweede Pinksterdag 
Maandag 17 juni 2019Thema avondSlotavond. Thema vrijGast Jury
Zomer vakantie   
    
    

Op clubavonden bent u vanaf 19:30 uur welkom in t'Atelier in de Cultuurschuur en om 20:00 uur gaan we van start. Koffie en thee wordt geschonken.

Toelichting 1: 17 maart 2018 hadden we een clubuitje naar Rotterdam. Alleen foto's die op deze dag gemaakt zijn mogen ingeleverd worden. Maximaal 3 foto's per persoon. Als je meer in Rotterdam gemaakte foto's wil laten zien, ook foto's die op een andere dag gemaakt zijn, dan mag je ze op een usb stick meenemen voor de beamer. Deze foto's tellen niet mee voor de competitie.

Toelichting 2: Mijn held is het thema van de Afdelingsfotowedstrijd 2018 van de Fotobond Afdeling Noord-Holland-Noord. Mijn held hoeft niet jouw eigen held te zijn, maar mag ook de held van een persoon op de foto zijn.

Toelichting 3: Je moet duidelijk kunnen zien dat het een sloot is. Dus geen close up van twee eenden midden in het water. Een sloot is een gegraven watergang en kan dienen als waterafvoer of toevoer en het verdelen van land in percelen.

Toelichting 4: Denk aan alles wat met muziek te maken heeft. Het thema moet duidelijk aanwezig zijn.

Toelichting 5: Raad het plaatje: Maak een dusdanige close up van iets waarvan geraden moet worden wat het is. Hapje en een drankje: iedereen neemt iets mee

Toelichting 6: Verticale lijnen kunnen op verschillende manieren invloed hebben op je foto. Verticale lijnen kunnen leiden naar je onderwerp. Hierdoor gaat alle aandacht naar het onderwerp. Toch kan een verticale lijn meer te weeg brengen in een foto. Als je een foto maakt in een straat met veel hoge gebouwen, maken de verticale lijnen de gebouwen nog groter.

Als je lijnen wilt opnemen in je foto is het wel belangrijk dat het geheel klopt. Dit doe je door bijvoorbeeld de lijnen parallel aan de foto te laten lopen. Let er ook op dat de lijnen je onderwerp niet verstoren of dwars door het midden van je foto gaan. Je kunt de lijnen dus naar het midden laten lopen of aan een zijkant van de foto. 

Toellichting 7: Een grote stad welke bij avond of nacht is gefotografeerd. Denk bij een grote stad bijvoorbeeld aan Hoorn of Alkmaar. Een andere stad mag ook als hij maar evengroot of groter is dan Hoorn. Dus geen Medemblik ondanks de stadsrechten. Eventueel leuk om samen met andere leden af te spreken en op pad te gaan. Voor tips zie vinkacademy.nl

Toelichting 8: Verdiep je in het werk van een fotograaf die je aanspreekt. Gegruik de techniek, de manier van compositie maken, de toegepaste thema's van deze fotograaf om zelf een of meer foto's te maken. Jou foto hoeft dus geen exacte kopie te zijn van je voorbeeld. Neem een of meer afdrukken van je voorbeeld foto('s) mee (minimaal 20×30 cm).

Toelichting 9: Uitleg volgt nog!

Toelichting 10: Maak foto's van Koningsdag op 27 april

Toelichting 11: Uitleg volgt nog!

Toelichting 12: Zwartwit foto's maak je meestal door met fotobewerkingssoftware een kleurenfoto om te zetten in zwartwit. In de praktijk blijkt het toch lastig om het gewenste resultaat te bereiken. Nik software levert uitstekende plug-ins voor Lightroom en Photoshop (Elements) waarmee je snel mooie effecten in je foto's kunt bereiken. De functie Silver Efex Pro gebruik je om kleur naar zwartwit om te zetten. Maandag 8 oktober 2018 hebben we onder begeleiding van Sacha Schaafsma een instructieavond Nik filter. Met de beamer wordt voorgedaan hoe je deze plug-in toepast. Met je eigen laptop kun je het ter plaatsen zelf doen. Als je aan deze lesavond wil meedoen, moet je een laptop meenemen waarop Photoshop, Photoshop Elements of Lightroom is geïnstalleerd en natuurlijk de Nik filter plug-in. Op de INLOGPAGINA LEDEN staat een download link voor gratis Nik software.

Toelichting 13: Lightroom is fotobewerkingssoftware met heel veel mogelijkheden waarmee je op je computer je foto helemaal af kunt maken. Vooral voor fotografen die hun foto's in RAW bestanden maken is Lightroom een must. Lightroom kun je beschouwen als de digitale versie van de donkerekamer van het fotorolletjes tijdperk. Maandag 29 oktober 2018 hebben we onder begeleiding van Andries Koens een instructieavond Lightroom. Met de beamer wordt voorgedaan hoe je deze software toepast. Met je eigen laptop kun je het ter plaatsen zelf doen. Als je aan deze avond wil meedoen, moet je een laptop meenemen waarop Lightroom is geïnstalleerd. Dit moet minimaal Lightroom versie 4 zijn. 

Toelichting 14: Een foto verkleinen, belichting aanpassen, een storend element verwijderen of een element aan je foto toevoegen, enz... Fotobewerkingssoftware zoals Photoshop Elements bied een heel scala aan mogelijkheden waardoor je de vrijheid hebt om precies die foto te maken die je voor ogen hebt. Tijdens de instructieavond op maandag 21 januari 2019 worden een aantal basis functies van Elements uitgelegd en complexere functies zoals selecteren met lasso en laagmasker behandeld. Met de beamer wordt door Leen van Nieuwenhuijzen voorgedaan hoe je Elements toepast. Met je eigen software kun je het ter plaatsen zelf doen. Als je aan deze avond wil meedoen, moet je een laptop meenemen waarop Photoshop Elements is geïnstalleerd. Dit moet minimaal Elements versie 12 zijn.

 

 

 

Inleveren foto's

Afgedrukte foto's dienen op een stevig stuk opzetkarton te zijn geplakt en wel of niet voorzien te zijn van een passe-partout. Het maximale formaat van een werk is 55 × 55 cm. De langste zijde van een foto moet minimaal 28 cm zijn. De kortste zijde is niet voorgeschreven, omdat een panoramafoto ook mogelijk moet zijn. Foto's in glaslijsten mogen vanwege het gewicht en de reflectie niet worden ingeleverd. Voor beamerpresenaties kunnen digitale bestanden worden ingeleverd (1920 × 1200 pixels). Per clubavond mogen maximaal 2 foto's per persoon worden ingeleverd.

Inleveren fotoseries

Een fotoserie bestaat uit losse foto's. Een collage (meerdere foto's in één lijst) is niet toegestaan. Definitie van een serie: "een groep bij elkaar horende dingen die na elkaar komen". Zorg er dus voor, dat de foto's zichtbaar en duidelijk onderling met elkaar in verband staan. Een goede serie maken is mogelijk minder eenvoudig dan het lijkt. Enkele punten waar een goede serie aan moet voldoen:

- een serie bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 verschillende foto's (dus te allen tijde een oneven aantal) en dus geen verschillende bewerkingen van één en dezelfde foto.

- alle foto's vertegenwoordigen hetzelfde onderwerp

- alle foto's hebben (zoveel mogelijk) hetzelfde formaat

- alle foto's hebben dezelfde kleurschakeringen

- alle foto's zijn in portretstand (staand) of in landscape (liggend)

Foto's voor de website

Een ingeleverde foto voor de website mag niet te groot zijn. Het dient een jpg-bestand te zijn, waarvan de langste zijde maximaal 1000 pixels heeft. Dit betekent voor een liggende foto horizontaal maximaal 1000 pixels en voor een staande foto verticaal maximaal 1000 pixels.

Foto's voor de website kunnen worden gestuurd naar Leen van Nieuwenhuijzen.