Fotoclub Het Derde Oog
Fotoclub Het Derde Oog

AGENDA SEIZOEN 2020-2021

 

Ma 7 september Algemene jaarvergadering
   
Za 12 september Clubuitje. Hembrug terrein in Zaandam. Het uitje naar het Nationaal Militair Museuem in Soest is vervallen.
   
Ma 14 september Selecteren foto's voor Huisartsenpraktijk. Digitaal met beamer
   
Ma 21 september Gespreksavond over creativiteit en inspiratie
Wat is creativiteit en inspiratie? Waarom lijkt de een creatiever te zijn dan de ander? Misschien omdat sommige gezegend zijn met dit talent? Of is iedereen in principe creatief? En als dit zo is, wat staat creativiteit dan in de weg en hoe kun je het stimuleren? Allemaal vragen waar veel kunstenaars (dus ook vrijetijdsfotografen) mee worstelen. We gaan met zijn alle in gesprek over dit onderwerp. Deze avond is voor iedereen. Voor clubleden die soms worstelen met hun creativiteit en inspiratie maar ook voor clubleden die heel creatief zijn en altijd vol ideëen zitten. Leen van Nieuwenhuijzen heeft hierover het nodige huiswerk gedaan en zal als gespreksleider optreden.
   
Ma 28 sepemberThemaTe laat. Afdelingsfotowedstrijd 2020. Digitaal met beamer
   
Ma 5 oktober Inlijsten foto's huisartsenpraktijk
   
Za 10 oktober Ophangen foto's huisartsenpraktijk. Onder voorbehoud
   
Ma 19 oktoberThemaDrieluik. Het onderwerp is vrij. Afgedrukt
Een drieluik is niet simpelweg een verzameling van drie foto's. De foto's moeten smaen een verhaal vertellen en dat lukt vaak het beste als er toch bepaalde overeenkomsten zijn. Hoe meer overeenkomsten, des te strakker het drieluik wordt. Focus op de overeenkomsten! Raadpleeg internet voor meer informatie en/of voorbeelden.
   
Ma 26 oktober  Doeavond.

Fotograferen: Olie op water, ecoline in water, Brandend water, Gestreept water.

Meenemen: camera, statief, standaard lens en een macro lens.

   
Ma 30 novemberThemaPuur
Pure foto's hebben een duidelijk motief. Geen fantasieën van de maker of foto's die iets te raden over laten. Geen grapjes of dubbele bodems. Je ziet wat de fotograaf heeft bedoeld. Google voor voorbeelden eens op Edward Weston, Berd en Hilda Becher of Rineke Dijkstra. Je mag ook vrije thema foto's inleveren.
   
Ma 7 decemberThema

Inleveren clubuitje van 12-9-2020 (Hembrug).

   
Ma 21 decemberThemaZelfbeeld GAAT NIET DOOR
Laat wat van jezelf zien. Een creatieve selvie, je eigen schaduw of iets wat belangrijk voor je is. Als je een foto maakt van iets dat belangrijk voor je is, moet er verbinding te zien zijn tussen jou en het belangrijke. Voorbeeld: Je houd heel veel van je huisdier. Alleen een foto van je huisdier is niet genoeg. Uit het beeld moet blijken dat er een band is tussen het dier en het baasje (jij), bijvoorbeeld dat je het liefdevol aait.
   
Ma 4 januari Fotografencafé en nieuwjaarsborrel GAAT NIET DOOR
Vraag en discussieer tijdens deze avond over alles wat te maken heeft met fotografie. Bijvoorbeeld fotobewerking, fotoapparatuur, interesante fotolocaties, etc. Iedereen zorgt voor een hapje en een drankje.
   
Ma 11 januari Foto's selecteren voor de Bondsfotowedstrijd 2021. Digitaal GAAT NIET DOOR
   
Ma 25 januariThemaBeestachtig. Interpreteer beestachtig letterlijk of figuurlijk. Online via Zoom
   
Ma 8 februariThemaZelfbeeld. Online via Zoom
   
Ma 15 februari Instructieavond (online) moodboard maken en mindmappen
   
Ma 1 maartThema Ritmiek (compositie thema). Online via Zoom
Ritmiek is een regelmatige herhaling. Herhaalde elementen in een foto richten de aandacht, leiden de blik en kunnen een beeld interessanter maken. De ritmiek is dan ruimtelijk. Als de ritmiek zich uitsluitend tot het platte vlak beperkt is er sprake van een decoratief patroon.
   
Ma 15 maartThemaDichtbij
Dichtbij kan leterlijk of figuurlijk zijn. Ja mag ook vrije thema foto's inleveren.
   
Ma 29 maartThemaKleuren van de regenboog.
Fotografeer alle kleuren van de regenboog in één foto of maak een collage van diverse foto's met de regenboog kleuren. De kleuren van de regenboog zijn: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. De volgorde van de kleuren mag je zelf kiezen.
   
Ma 19 aprilThemaSchaduw (cliché thema).
Sommige fotothema's hebben heel vaak bij veel fotoclubs op het lijstje gestaan. Afgezaagd dus, niet doen! Of is het juist daarom een uitdaging? Maak een creatieve foto van schaduw.
   
Ma 10 meiThemaArchitectuur (genre thema).
Het thema voor deze datum was binnen architectuur. Publiek toegankelijke gebouwen zijn zeer geschikt om deze foto's te maken maar vanwege de maatregelen bijna allemaal gesloten. Daarom is het thema gewijzigd in architectuur. Binnen architectuur foto's vallen hier ook onder, dus kunnen gewoon ingeleverd worden.
 
   
   
Ma 31 meiThemaSlotavond
Ieder lid mag twee foto's inleveren. Een externe jury zal de 'Foto van het jaar' kiezen. Iedereen neemt een hapje en een drankje mee. Partners zijn van harte welkom.

 

______________________________________________________________________________

Op clubavonden ben je vanaf 19:30 uur welkom in 't Atelier in de Cultuurschuur en om

20:00 uur gaan we van start. Koffie en thee staan klaar!

______________________________________________________________________________

 

Inleveren foto's

 

Op een thema avond mag ieder clublid twee foto's inleveren. Soms hebben mensen maar één thema foto of helemaal geen foto's voor een thema. Misschien omdat een thema je niet ligt of omdat je geen tijd had. Dan mag je één of twee foto's naar eigen keus inleveren. Deze worden besproken en komen op de website. Je kunt dus altijd twee foto's inleveren. Deze 'vrije' foto's tellen niet mee voor het club kampioenschap.

Afgedrukte foto's dienen op een stevig stuk opzetkarton te zijn geplakt en wel of niet voorzien te zijn van een passepartout. Het maximale formaat van een werk is 55 × 55 cm. De langste zijde van een foto moet minimaal 28 cm zijn. De kortste zijde is niet voorgeschreven, omdat een panoramafoto ook mogelijk moet zijn. Foto's in glaslijsten mogen vanwege het gewicht en de reflectie niet worden ingeleverd. Voor beamerpresenaties kunnen digitale bestanden worden ingeleverd (1920 × 1200 pixels). Per clubavond mogen maximaal 2 foto's per persoon worden ingeleverd.

 

Inleveren fotoseries

Een fotoserie bestaat uit losse foto's. Een collage (meerdere foto's in één lijst) is niet toegestaan. Definitie van een serie: "een groep bij elkaar horende dingen die na elkaar komen". Zorg er dus voor, dat de foto's zichtbaar en duidelijk onderling met elkaar in verband staan. Een goede serie maken is mogelijk minder eenvoudig dan het lijkt. Enkele punten waar een goede serie aan moet voldoen:

- een serie bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 verschillende foto's (dus te allen tijde een oneven aantal) en dus geen verschillende bewerkingen van één en dezelfde foto

- alle foto's vertegenwoordigen hetzelfde onderwerp

- alle foto's hebben (zoveel mogelijk) hetzelfde formaat

- alle foto's hebben dezelfde kleurschakeringen

- alle foto's zijn in portretstand (staand) of in landscape (liggend)

 

Foto's voor de website

Een ingeleverde foto voor de website mag niet te groot zijn. Het dient een jpg-bestand te zijn, waarvan de langste zijde maximaal 1000 pixels heeft. Dit betekent voor een liggende foto horizontaal maximaal 1000 pixels en voor een staande foto verticaal maximaal 1000 pixels.

Foto's voor de website kunnen worden gestuurd naar Leen van Nieuwenhuijzen.