Fotoclub Het Derde Oog
Fotoclub Het Derde Oog

 

AGENDA SEIZOEN 2022-2023

 

Za 9 juli ActiviteitBezoek aan World Press Foto expositie 2022 in Amsterdam
  Het bezoeken van een foto expositie is leuk, leerzaam en inspirerend. En je 'hoeft' nu eens niet te fotograferen en kunt lekker kijken. De jaarlijkse World Press is de grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd ter wereld. Zeker het bezoeken waard.
   
Ma 29 augustusVergadering Algemene ledenvergadering.
   
Ma 5 september ThemaInleveren clubuitje (Zuidas Amsterdam)
   
Ma 26 septemberThemaO, zo Nederlands
  Het thema van de Afdelingsfotowedstrijd 2022 is O, zo Nederlands. Nederlandse indentiteit in een mulitculturele samenleving. Dit lijkt ingewikkelder dan het is. Het moet een foto zijn waarvan je kunt zeggen: dit is nou typisch Nederland of Nederlands. Het kan dus van alles zijn.


Opdracht: maak een foto met als thema: O, zo Nederlands


Doel: oefenen in het geven van inhoud aan een foto en meedoen aan de Afdelingsfotowedstrijd.
   
Ma 3 oktoberActiviteitFotoclub Niedorp komt op bezoek
   
Ma 17 oktoberThemaZwerfvuil
  In onze leefomgeving en in de natuur ligt vaak afval dat er achterloos achter gelaten, neergekieperd of aangespoeld is. Dit is een hele slechte zaak, maar als het er toch ligt kun je er creatieve foto's van maken. Je kunt ook proberen met je foto's dit milieu en maatschappelijke probleem aan de kaak te stellen. Dan begeef je je op het terrein van de documentaire fotografie. Heel interessant. Je mag één of twee losse foto's inleveren maar je mag ook één of twee series inleveren. Eén losse foto en één serie mag ook.


Opdracht: maak een losse foto en/of een serie van zwerfvuil. Het mogen creatieve foto's zijn of documentaire foto's.


Doel: leren goed te kijken. Eventueel oefenen in de documentaire fotografie en oefenen in de serie fotografie.
   
Ma 7 novemberThemaGezichtsbedrog of optische illusie
  Gezichtsbedrog of een optische illusie is het zelfde. Een optische illusie is iest dat het oog waarneemt, dat door de hersenen anders geïnterpreteerd wordt. Ga eens kijken op internet en laat je inspireren door de vele voorbeeldfoto's
  Opdracht: maak een foto waarin een optische illusie verwerkt zit.
  Doe: oefenen conceptueel werken in de fotografie
   
Ma 28 novemberThemaVrij thema
   
Ma 19 decemberThemaSelfie met inhoud
  De datacenters van Facebook en Instagram staan vol met selfies van hun gebruikers. Veruit de meeste zijn slechter dan slecht. Wij gaan laten zien hoe het ook kan.
  Opdracht: maak een creatieve selfie. Probeer de foto ook inhoud te geven. Hiermee wordt o.a. bedoeld een boodschap, sfeer of humor. De foto mag je met iedere willekeurige camer maken.
  Doel: oefenen in het geven van inhoud aan een foto.
   
Ma 9 januariThemaLetter D
  Diepte, druiven, droogte, enz. De letter D kun je overal mee verbinden en uitdrukken in een foto.
 
Opdracht: maak een creatieve foto van een onderwerp dat met de letter D begint. De letter D hoeft dus niet leterlijk in beeld te staan.
  Doel: Ontwikkelen creativiteit
   
Ma 30 januariThemaFoto met een trein
  Een trein kun je aan de binnenkant fotograferen of op het perron met pasagiers in beeld. Dan is het een vorm van straatfotografie. Je kunt een trein ook fotograferen in de omgeving waar hij rijdt. Dan is het meer landschapsfotografie. En zo kun je misschien nog wel een paar dingen bedenken. Met andere woorden, met een trein kun je fotografisch ook alle kanten op.
  Opdracht: maak een foto met een trein er in. Je mag zelf bepalen hoe. Het moet wel duidelijk zijn dat het om een trein gaat.
  Doel: afhankelijk van de keuze die gemaakt wordt. Bijvoorbeeld oefenen van straat fotografie, landschapsfotografie of een andere vorm van fotografie.
   
Ma 20 februariThemaSerie met vrij thema
  Maak een serie van vijf foto's. Het thema mag je zelf bepalen
   
Ma 13 maartThemaKeukengereedschap
  Keukengereedschap hebben we allemaal. Ideaal om je er fototografisch op uit te leven, zeker als je vanwege het slechte weer toch niks anders kunt doen.
  Opdracht: maak een foto met keukengereedschap. Denk hierbij aan de schuimspa, eiersnijder, enz.
  Doel: oefenen in het maken van composities en het overleven van een regenachtige zondag.
   
Ma 3 aprilThema

Rood, geel en blauw van Piet Mondriaan

 
Kunsschilder Piet Mondriaan is bekend om zijn geometrisch-abstracte werk met de kenmerkende horizontale en verticale lijnene en primaire kleuren rood, geel en blauw.
  Opdracht: maak een foto waarin de kleuren rood, geel en blauw duidelijk voorkomen. Het maakt niet uit wat je fotografeert, als deze kleuren er maar inzitten. De typische horizontale en verticale lijnen hoeven er niet in te zitten.
  Doel: leren goed te kijken
   
Ma 24 aprilThemaCliché/fout/overdreven (over de top)
  Door een cliché, foute of overdreven (over de top) foto te maken overschrijd je grenzen en wordt je foto verbazend en/of lachwekkend. Misschien doe je dit nooit, maar nu is het juist de bedoeling. Wat normaal gesproken fout is, is nu goed. Je mag het met digitale nabewerking doen, maar het mag ook op een andere manier.
  Opdracht: maak een foto die flink cliché/fout en/of overdreven is
  Doel: leren je grenzen te verkennen en te verleggen.
   
Ma 7 februariThemaSlotavond
  Het thema van de slotavond is vrij. Een extrene jury 


Ieder lid mag twee foto's inleveren. Partners zijn welkom.
   

 

______________________________________________________________________________

Op clubavonden ben je vanaf 19:30 uur welkom in 't Atelier in de Cultuurschuur en om

20:00 uur gaan we van start. Koffie en thee staan klaar!

______________________________________________________________________________

 

Inleveren foto's

 

Op een thema avond mag ieder clublid twee foto's inleveren. De foto's worden met een TV scherm getoond dus dienen ze digitaal aangeboden te worden. Dit doe je door de jpg bestanden uiterlijk de vrijdag voor de clubavond op maandagavond in te leveren via info@fotoclubhetderdeoog.nl.  Per clubavond mogen maximaal 2 foto's per persoon worden ingeleverd.

 

Inleveren fotoseries

Een fotoserie bestaat uit losse foto's. Een collage (meerdere foto's in één lijst) is niet toegestaan. Definitie van een serie: "een groep bij elkaar horende dingen die na elkaar komen". Zorg er dus voor, dat de foto's zichtbaar en duidelijk onderling met elkaar in verband staan. Een goede serie maken is mogelijk minder eenvoudig dan het lijkt. Enkele punten waar een goede serie aan moet voldoen:

- een serie bestaat uit minimaal 3 en maximaal 5 verschillende foto's (dus te allen tijde een oneven aantal) en dus geen verschillende bewerkingen van één en dezelfde foto

- alle foto's vertegenwoordigen hetzelfde onderwerp

- alle foto's hebben (zoveel mogelijk) hetzelfde formaat

- alle foto's hebben dezelfde kleurschakeringen

- alle foto's zijn in portretstand (staand) of in landscape (liggend)

 

Foto's voor de website

Een ingeleverde foto voor de website mag niet te groot zijn. Het dient een jpg-bestand te zijn, waarvan de langste zijde maximaal 1000 pixels heeft. Dit betekent voor een liggende foto horizontaal maximaal 1000 pixels en voor een staande foto verticaal maximaal 1000 pixels.

Foto's voor de website kunnen worden gestuurd naar Leen van Nieuwenhuijzen.