Fotoclub Het Derde Oog
Wieringerwerf

Fotoclub Het Derde Oog bestaat 50 jaar

En dat gaan we vieren. In het weekend van 20 en 21 april 2024 bent u welkom in De Cultuurschuur in Wieringerwerf.
Het programma ziet er als volgt uit:

Beide dagen zijn gratis toegankelijk, ook de lezingen van Marijke van Loon en Ronald Peeters. Voor deze lezingen dient u zich via de e-mail aan te melden: info@fotoclubhetderdeoog.nl. Geef hierbij duidelijk aan of u naar de lezing van Marijke van Loon of Ronald Peeters wilt, of naar beide lezingen. U kunt ook het onderstaande contactformulier gebruiken.

Meer over Marijke van Loon, Ronald Peeters en Alexander van Bakel

Marijke van Loon

Marijke van Loon is opgeleid in de beeldende kunst. Vanuit deze achtergrond maakt zij haar foto's. Niet  het onderwerp, maar de manier van kijken bepaalt het uiteindelijke beeld. Zij is meer een beeldmaker dan fotograaf. Foto's zijn voor haar een middel om een beeld samen te stellen en meestal geen doel op zich. 

Veel van haar foto’s zijn samengesteld en bewerkt in fotoshop. Dit wil zeggen dat van meerdere foto’s, soms wel 40, één foto is gemaakt . Door deze werkwijze worden nieuwe werkelijkheden gecreëerd. Soms is dit een realistische foto, maar vaak werkt zij met allerlei lagen waardoor schilderachtige effecten ontstaan.

Naast fotografie is Marijke werkzaam als kleur- en belevingsspecialist voor de bebouwde omgeving. Zij maakt haar ontwerpen vanuit de psychologische werking van kleur, de bewuste en onbewuste waarneming


Ronald Peeters

De gepensioneerde biologiedocent Ronald Peeters houdt zich al jaren bezig met natuurfotografie. Vroeger met een biologische kijk op de omgeving, maar later met een veel kunstzinnigere blik. Hij laat zich inspireren door licht en wil vooral zijn natuurimpressies weergeven. Graag werkt hij met een heel beperkte scherptediepte waardoor de beelden meer kunstzinnig, figuratief en abstract worden.

Vanuit een verlangen om zijn werk aan anderen te laten zien is hij begonnen met het maken van audiovisuele natuurverhalen, die hij onder de titel Fluistering der Muzen is gaan presenteren. Hij neemt het publiek in een audiovisuele natuurbeleving mee die ruimte biedt voor het ontdekken en beleven van de schoonheid van Moeder Natuur.


Alexander van Bakel

Alexander van Bakel is in 2018 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie, met zijn afstudeerproject “Paradise Found.” Dit project bestond uit een installatie van negen lichtbakken die als ramen een kijk gaven in een ander universum waar structuren die doen denken aan de gevangenissen van Piranesi, de werken van Franz Kafka en Constant Nieuwehuys die de bezoeker verleiden en verstrikken in een potentiële toekomst. 

Zijn werk is door heel Nederland geëxposeerd en genomineerd voor verschillende prijzen. Diverse bedrijven en organisaties zoals KPMG, Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, Cees Dam, Dirk van den Broek en een aantal privé verzamelaars bezitten werk van Alexander.

Het adres van de jubileum expositie is:

De Cultuurschuur
Loggersplein 1
Wieringerwerf.